Броят на положителните проби сред медицинския персонал във Видин се увеличава, като с тези от последното денонощие,  те станаха 31 от общо 57 в цялата област. Основна част от заразените са медицински сестри и санитари от отделенията по неврология и кардиология.

Намалелият персонал наложи съществена реорганизация, а нуждата от помощ става все по-остра. От болницата отправиха апел за помощ от кадри. Директорът на РЗИ-Видин д-р Владислав Владински каза, че двете отделения не приемат пациенти заради липсата на медицински лица.

Въпреки това според него пикът на заразените лекари е преминал. До изтичане на карантината в тези звена пациентите се пренасочват към други лечебни заведения.

Заради намаления медицински състав и за да не бъде спряна работата на болницата, ще бъде направена промяна в графика на отделенията.

След повече от 40 години в едно от най-тежките отделения, медицинската сестра Дафина Тошева признава, че се страхува.

„Нормално е всеки да се страхува, защото особено ние в реанимация, които знаем какво значи да е интубиран един пациент, (...) Ужасно е! Просто е ужасно!“, споделя тя.

Изследванията на целия болничен персонал за наличие на инфекцията са приключени, след дни се чакат последните проби.

Следващата седмица на първите десет от заразените медици ще бъдат направени нови изследвания и ако резултатите са отрицателни, те ще могат да се върнат на работа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!