Излизаме от опасната зона на COVID-19. Най-вероятно това ще се случи тази събота, заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В много европейски страни обаче броят на заразените нараства. Затова се затягат мерките за влизане у нас от червените зони.

Новите по-строги правила засягат влизащите у нас от страни като например Гърция и Германия, откъдето много българи се канят да се приберат за предстоящите празници.

Влизащите в България без сертификат трябва да останат под карантина за три дни. А не само за един, както беше досега. След третия те могат да си направят тест и ако е отрицателен да се освободят.

Дали това важи и за ваксинираните, очакваме да разберем от заповедта на здравния министър. В момента и те трябва да се тестват у нас, независимо че имат защита.

Това правило буди недоволство сред сънародниците ни в чужбина и сред туристическия бранш тук.

Никол Михайлова е напълно имунизирана. Преди седмица се прибира в само със сертификат от Мексико в Германия, където живее. За да се прибере в България след няколко дни, обаче, ще й трябва не само ваксина, но и PCR тест. Търси информация първо от властите в Германия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те не вярваха, че подобни мерки са възможни за влизане в България от Германия“, казва Никол.

Обажда се и в българското здравно министерство.

„На въпроса каква е мотивацията на младите хора и въобще на хората в България, които искат да се ваксинират, той ми каза: „Не мога да ви отговоря на този въпрос“. Аз съм ваксинирана в Германия с целта да бъда по един или друг начин свободна“, разказва Никол.

Този петък здравните власти затегнаха още граничния контрол.

Снимка: btvnovinite.bg

„Досега заповедта позволяваше освобождаване на 24-тия час, т.е. влизаш в страната, правиш си антигенен тест и се освобождаваш от карантина. От 1 декември освобождаването от карантина на хора, които нямат зелен сертификат, не може да стане по-рано от третия ден от влизането в страната“, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Дали новото правило ще засегне и ваксинираните и как се очаква да стане ясно от заповедта на здравния министър.

Междувременно от туристическия бранш в Сандански и Банско отчитат спад заради задължителните за PCR тестове за ваксинираните гръцки туристи у нас.

„Вчера са върнати осем автобуса гърци на границата, които имали са зелен сертификат, но не са имали PCR тест”, казва Георги Кунчев, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

В отворено писмо до властите браншът настоява за промени.

„Ние сме разумни хора, ние не искаме да правим ексцесии, но мазнинките свършиха отдавна“, коментира Кунчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Браншът очаква реакция от държавата до края на седмицата. Ако такава няма -  ще излезе на протест.

Въпреки оптимизма в числата у нас, извънредната епидемична обстановка се удължава до края на март.

В следващите 7 до 10 дни здравното министерство ще предостави на МОН общо 4 млн. и половина щадящи теста, които би трябвало да стигнат за всички ученици до края на календарната година.

Което означава, че и големите ученици трябва да се върнат в клас. Нещо, което е организация на образователния министър, обясни Кацаров.

От следващия месец извънкласните дейности за децата ще са позволени при сертификат или тест.

  • Общата заболеваемост за страната от COVID-19 спада
  • COVID у нас: Близо 1900 са новозаразените за последното денонощие
  • 355 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 26% са положителните проби за последното денонощие 
  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона
  • 1274 нови случая на COVID-19 у нас
  • Няма области с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни
  • 1429 са новите случаи на COVID-19 у нас