Туристическият бранш в Сандански и Банско с ултиматум към властта. В отворено писмо до управляващите те поискаха премахването на PCR тестовете за ваксинираните гръцки туристи на влизане у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

В Сандански отчита спад на туристите, заради затегнатите по границата с Гърция мерки. Съседката ни е в червената COVID зона, което налага на влизане у нас, пътуващите да предоставят и негативен резултат от  PCR тест.

„Ние в момента губим туристи. Вчера са върнати 8 автобуса гърци на границата, които имали са зелен сертификат, но не са имали PCR тест. Просто за поред път някакви мерки, които не са обсъдени с бизнеса и се въвеждат от днес за утре, на нас нанасят тежки поражения…“, твърди Георги Кунчев, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Бизнесът в Банско също е притеснен.

„Ние сме на прага на зимния сезон, но резервациите от чужбина секнаха. Тези, които имаха, остават под въпрос и в крайна сметка страдаме ние“, твърди и хотелиер от Банско.

Снимка: btvnovinite.bg

В отворено писмо до българските власти туристическият бранш настоява за промени в новите правила.

„Нашите очаквания са, че ще се вземат някакви адекватни мерки, за да може да не се спират туристите, които в последните няколко месеца са доста добри. Предвид че сме близко до границата с Гърция, разчитаме на гръцките туристи“, отбелязва Теодора Николова, секретар на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански.

Браншът очаква реакция от държавата до края на седмицата. Ако такава няма, ще излезе на протест.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!