Нови COVID заповеди влизат в сила от 1 декември – причината удължаването на епидемичната обстановка в страната от началото на следващия месец до 31 март.

Промените са свързани основно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна учебна дейност.

Здравният министър Стойчо Кацаров посочи, че се допуска възможност за извънкласно и дуално обучение, което в момента е ограничено. Вече ще може да се извършва извън рамките на училището.

„Условието за наличие на сертификат и безопасна среда не се променя. Децата, които имат допълнителни дейности, не е нужно да се тестват повторно“, допълни Кацаров.

Досега на МОН са осигурени 1 млн. броя щадящи тестове, предстои днес да бъдат снабдени с още толкова, като има обявена обществена поръчка за още 2,5 млн. теста. 

Според МЗ тези бройки ще стигнат, за да се върнат в клас всички ученици до края на календарната година. Кацаров уточни, че зависи от образователното министерство кога ще бъде издадена заповедта за връщането на учениците от 5. до 12. клас в присъствено обучение.

Другите промени засягат граничния контрол. От 1 декември хората без зелен сертификат, влизащи у нас, ще се освобождават от карантина с тест, направен след 72 ч. от идването им на наша територия, а не до 24 ч., както беше досега.

Предвид новия вариант на COVID-19 от Южна Африка Кацаров заяви, че са взети мерки – забранено е да се влиза у нас на пътуващите от там.

Относно българските граждани, идващи от ЮАР, ще се поставят под задължителна карантина, а след изтичането ѝ задължително ще бъдат тествани.