Президентът обвини премиера, че използва службите за свои политически цели, след като Бойко Борисов отрече да има общо със СРС-тата с гласа на Румен Радев.

Радев обяви, че Борисов "указва на прокуратурата кого да размаже" и го обвини в зависимости. От пресцентъра на премиера отказаха коментар на този етап.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният прокурор пък се обърна към властта, опозицията и бизнеса, с призив да спрат да дават акъл на прокуратурата и "вместо да си правят вятър с устата, да си свършат работата, за която са избрани". 

Според държавния глава не бива да се допуска страната да се управлява с "копойски" методи. 

Позицията на премиерът Бойко Борисов по днешните критики остава неясна. Той трябваше да присъства на отбелязване на годишнината на синдиката КНСБ, но явно е отказал този ангажимент. 

Престрелките между президент и премиер започнаха след като обвинител номер едно първо отправи запитване до Конституционния съд за имунитета на държавния глава, а после се обоснова като разпространи и записи от спряно разследване. В тях се чува разговор между държавния глава и началника на ВВС.

Предмет на разговора е проверката на съпругата на Румен Радев Десислава в комисията за конфликт на интереси. Дни по-късно Радев свали доверие от правителството. Премиерът пък обяви, че проблемът на президента е с прокуратурата, а не с него. А Радев изтъкна, че ДАНС, където са правени записите, е на пряко подчинение на Борисов.

В новата порция обвинения държавният глава беше категоричен, че министър-председателят използва службите за свои политически цели.

"Очевидно е, че г-н Борисов използва службите за свои политически цели. Указва на прокуратурата кого "да размаже". Дори полицията е впрегната да респектира несъгласните българи", коментира той.

"В безсилието си г-н Борисов атакува и моето семейство. Методите на министър-председателя издават битието му от началото на Прехода. Ако някой трябва да се страхува от оставането на власт, това е самият г-н Борисов", заяви още президентът.

Скандалите, кризите, растящото недоволство ежедневно разголват управленското му безсилие и зависимост, смята още държавният глава. 

Снимка: btvnovinite.bg

Самият Борисов още преди дни отхвърли възможността той да посочва кого да разследва ДАНС.

Днес Радев заговори и за ново служебно правителство.

Правителството стои стабилно, а личната вендета, която преследва президентът Радев, няма да доведе до нищо добро. Демонстрациите на накърнена чест не са продуктивни, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева.

Не е сериозно един битов казус, около кариерното развитие на съпругата му, да се превръща в тема на деня и повод държавният глава да пророкува оставки, падане на правителството и назначаване на служебен кабинет, се посочва още в позицията на Караянчева.