Рязко ескалира напрежението по оста президент – правителство. В официално обръщение към народа президентът Румен Радев отправи остри критики към управлението на страната, което по думите му води до разпад на държавността и обяви, че сваля доверието си от кабинета.

В отговор премиерът Бойко Борисов окачестви изявлението на държавния глава като пряка намеса в независимостта на властите и сподели, че е свалил доверието си към Радев още през декември и добави, че "който нож вади, от нож умира".

Официално президентът Румен Радев стана третият държавен глава в най-новата ни история, който сваля доверие от правителството.

Мотивите са няколко:

На първо място е остра криза в управлението и липса на воля за реформи и за борба с корупцията, както и методично погазване на закона и морала.

На второ място – „държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите и е налице организирано настъпление срещу гражданските свободи“.

На трето място – управлението води до разпад на държавността, обяви още държавният глава.

Точно в 12 ч. на обяд президентът Румен Радев се обърна към нацията в рамките на 5 минути и остро атакува кабинета.

„Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество“, заяви президентът Румен Радев.

Според президента правителството не работи в интерес на българските граждани и в управлението има остра криза. Той даде конкретни примери – кризата с водата в Перник и с вноса на боклук от чужбина.

По думите му кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, а бедността и неравенството се задълбочават. И още:

„Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала.

Според Радев у нас е налице методично погазване на закона и морала.

Юристи са категорични, че правно измерение на свалянето на доверие от президента към кабинета няма, защото България е парламентарна република и доверие може да сваля само Народното събрание. Тоест, изказването на президента, според тях, би могло да се тълкува само в морален и политически аспект.

Какво отговори Бойко Борисов?

Министър-председателят беше категоричен – не президентът е избирал правителството, затова и не можел да сваля доверието от управляващите. ГЕРБ са си спечелили изборите.

Според Бойко Борисов държавният глава така се опитва да пренасочи вниманието от проблемите, които той има с прокуратурата.

„Дядо ми казваше: „Който на друг копае гроб, накрая пада в него. Който вади нож, от нож умира. Сам паднал, сам убил се“.

Така премиерът коментира обявеното решение на държавния глава да свали доверието си от правителството. Според Бойко Борисов проблемите на Румен Радев не са с управляващите.

„Съжалявам, че си е изпуснал нервите – проблемът му не е с правителството. Прокуратурата е опасно да я атакуваш най-вероятно и затова си търсиш друг враг, за да отклоняваш“, допълни Бойко Борисов.

А ако атаката от президентството цели предсрочни избори, то парите, които са предвидени за Перник, ще отидат за организиране на избори, вместо за вода, добави министър-председателят.

„70 години неговата партия в Перник не е подменила един водопровод. Еми, когато аз станах кмет на София, те бяха заринали София с боклуци, направихме най-модерните заводи, над 55 пречиствателни станции“, каза още премиерът.

Зад позицията на Радев Борисов видя намерение на държавния глава да направи партия и да води собствена политика.

„Разединител на нацията, ясно е разединена нацията по няколко теми“, заяви Бойко Борисов.

По думите на премиера, правителството няма да има проблем да продължи да работи, тъй като те работа с президента нямали.

На въпроса ще участват ли управляващите занапред в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност, които се свикват от президента, Борисов отговори с думите – той няма да ни кани, иначе би било "двулично".