Макар да е безспорно политическото събитие на деня, седмицата и, може би, месеца, днешното оттегляне на президентското доверие от правителството не е уникален политически акт в най-новата политическа история на България.

Преходът у нас винаги е бил белязан от напрежение между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 с епизоди на ескалация като "Боянските ливади", но истинска обявена война между двете институции имаше след лятото на 2013 г. След силно непопулярното решение да пратят Делян Пеевски в ДАНС, управляващите тогава от БСП и ДПС се изправиха не само пред многохилядни протести, но и пред тогавашния президент Росен Плевнелиев.

С мотива за липса на прозрачен дебат за едно от най-важните професионални назначения в системата на сигурността, той обяви, че снема доверието си от "Политико-експертния кабинет" (както го наричаха поддържащите го - б.р.).

С днешна дата Плевнелиев не подкрепя Румен Радев в противоборството му с управлението, като даже видя в днешното му изказване опит България да бъде отклонена от Еврозоната.

Да си припомним речта на Росен Плевнелиев от 2013 г.:

Не знаех кой ще бъде назначен на този пост. Закона не върнах, защото силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си.

Аз още веднъж заявявам, че не желая да кадрувам, но ще настоявам всеки да аргументира публично назначенията, които прави, и да бъде честен пред българския народ.

Промени в законите се правят с ясна визия и с оценен дългосрочен ефект. Не възразих срещу законодателното решение председателят на ДАНС да се избира от парламента. Очаквах това да осигури повече публичност, да се даде възможност за дебат, да се обоснове личността на кандидата, да се чуе неговата концепция за развитие на сектора, да се чуе и гласът на опозицията, както и на гражданското общество. Това е моето разбиране и аз винаги съм го отстоявал.

Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС, няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко!
Дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни, но след това назначение и начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан.

Не мога да се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата, която от днес е натоварена и с отговорността да противодейства на организираната престъпност, да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути, без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо. Това е недопустимо.

Това е назначение с трайни негативни последствия за България. То не дава надежда за промяна към по-добро в сектор „Сигурност”.

Председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата. Той трябва да е човек с висока репутация и авторитет, на когото българите да вярват, защото на него в поверена сигурността им; човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е една много консервативна система.

Организираната престъпност и тероризмът са транснационални. Която и да е държава не може да се противопостави ефективно на тях сама. Ако председателят на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не можем да се борим ефективно срещу заплахите пред нацията.

Не мога да приема, че по тези теми имаме право да подхождаме единствено политически, без да чуем професионалистите и партньорите. Винаги съм стоял на твърдата позиция, че за да работят институциите в една държава, е необходимо те да имат професионално-експертно ръководство. Няма по-категоричен пример за това от службите, призвани да защитават националната сигурност.

Дължим на българското общество откритост и мотивираност на всяко свое действие. Това не се състоя днес и аз не мога да подкрепя този модел на вземане на решение. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение. Свиквам Консултативен съвет по национална сигурност на 20 юни, четвъртък, от 9:00 часа, на който очаквам политическите сили и лидери, включително министър-председателят, да защитят цялостната си концепция за реформата в сектор „Сигурност”, както и персоналните назначения там. Благодаря ви.