Румен Радев обявява война на правителството, за да не може България да влезе в еврозоната.

Така държавният глава в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев коментира сваленото от президента Радев доверие към кабинета „Борисов“ 3, цитиран от БНР.

„Внимателно слушах тезата на президента за валутния борд. Аз предсказах в свое интервю, че тази година в първата ѝ половина ще сме свидетели на най-важната политическа битка в България, това е битката за влизането на България в еврозоната. Бях сигурен, че всички в България, които са против новата фаза на интеграция на нашата страна в еврозоната на Запад, по един или друг начин ще изпуснат нервите си, ще се организират добре и ще започнат да действат и вие вече го виждате“, добави Плевнелиев.

Плевнелиев добави, че приема част от аргументите на Радев за приемливи. „Драмата е очевидна – нереформирана прокуратура, нереформираният здравен сектор, демографската криза, всичко това е факт, но той не е от вчера и от днес. Ролята на президента е да даде прогрес за развитие“, коментира още Плевнелиев.

По думите на Плевнелиев снемането на доверие е политическо и морално решение на държавния глава. „В продължение на 3 г. президентът водеше войната си постоянно с правителството и Народното събрание, поне сега се знае вече, че това е неговата генералска битка. Радев не се чувства добре като президент на България, той не играе тази роля, а и не иска да я играе“, каза още Плевнелиев.