Президентът Румен Радев обяви, че сваля доверието си от правителството. В изключително остро обръщение към нацията, държавният глава заяви, че институциите у нас се използват за репресии срещу недоволните от властта, докато същевременно допускат действия срещу националния интерес.

"Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество. Скъпи сънародници, деленото не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почетни българи", подчерта Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

Още в началото на обръщението той подчерта, че "днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в целия Преход".

По-нататък Радев подчерта, че правителството отказва да поеме вина за безводието в Перник, а чужди медии и чужди институции са осветили масовата практика да се изгарят чужди отпадъци у нас.

"България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции", категоричен беше Радев.

Той разкритикува и липсата на "ясни разяснения" на реформите по валутния борд, които, според него, са прокарвани "тихомълком".

Снимка: Ладислав Цветков

"Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване", допълни президентът.

По думите му протестиращи са обект на държавна репресия и има "организирано настъпление срещу гражданските свободи".

"Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край", обобщи Румен Радев. Той призова "да се обединим за справедливостта и държавността".

В контекст

Действията на Румен Радев имат своя по-ранен аналог в новата българска политическа история. През 2013 г. Росен Плевнелиев свали доверието си от кабинета "Орешарски" след предизвикалото масови протести назначаване на депутата и медиен собственик Делян Пеевски в ДАНС.

Преди 23 г. на днешната дата БСП върна мандата за съставяне на правителство след протести, парализирали България. Тогава активна роля в деескалацията отново имаше президентът, по това време - Петър Стоянов.

По-рано, на 30 август 1992 г. за пръв път станахме свидетели на тежък сблъсък между "Дондуков" 2 и "Дондуков" 1 - на пресконференцията, станала известна като "Боянските ливади", Желю Желев публично свали доверието си от кабинета на Филип Димитров.