Главният прокурор Иван Гешев отправи остри реплики към президента, премиера, министри и бизнесмени за работата на прокуратурата със съвета да си вършат тяхната работа, за която са избрани. Това стана на поредната акция срещу битовата престъпност в района на Чирпан.

Гешев каза: "В дребни политически игрички, ниски политически игрички прокуратурата няма да участва и главният прокурор няма да участва".

Пред обществената телевизия главният прокурор предупреди управляващи, опозиция и бизнесмени "да не дават акъл на прокуратурата".

„Президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят Борисов кой да размажем и да не размажем или аз да размажа. Разни бизнесмени – Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл. Корнелия Нинова и тя се изказва, Каракачанов – били сме извършили политическо убийство.  Ако обичат, да си вършат работата, прокуратурата си върши работата“, каза Иван Гешев.

По време на акцията срещу битовата престъпност са задържани двама души.

Веднага след като се върна в София, Гешев се срещна със сдружението на кметовете на малките населени места.

„Проблемът с битовата престъпност към края на годината седи по различен начин и затова трябва взаимодействие най-вече с местната власт“, допълни Гешев.

Кметовете и обвинител №1 обсъдиха и конкретни случаи на корупция.

„Запознах го с доклад, който съм внесъл преди може би 7-8 месеца в Главна прокуратура, в Специализирана прокуратура, Министерство на правосъдието, министерски съвет, но нямам отникъде никакъв отговор. Там става въпрос за откраднати 101 хиляди и 300 лева“, съобщи Румен Стоянов, кмет на Калофер.

От прокуратурата допълниха, че има и други сигнали.

„Касае се за случай от извършено корупционно престъпление от съдия. Искаме официално да постъпи сигнала и след това ще дадем повече обяснения“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Срещата с местната власт е по инициатива на кметовете. В Съдебната палата Гешев заяви, че държавното обвинение винаги е отворено за диалог.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!