Няколко часа, след като президентът Румен Радев директно обвини премиера Бойко Борисов в употреба на службите за политически цели, престрелката между държавния глава и управляващите навлезе в нова фаза – председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) директно обвърза агресивната реторика откъм „Дондуков“ 2 с разследването на назначението на президентската съпруга Десислава Радева във ВВС по времето, когато Радев е бил командир на бойната ни авиация.

„Президентът Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му. Не е сериозно един битов казус, около кариерното развитие на съпругата му, да се превръща в тема на деня и повод държавният глава да пророкува оставки, падане на правителството и назначаване на служебен кабинет (…) Демонстрациите на накърнена чест не са продуктивни, дори за хора, които идват от армията. Явно г-н президентът, е добър в изпълняването на заповеди, но да си лидер в политиката е нещо съвсем друго“, написа Караянчева във „Фейсбук“.

Тя отговори и на твърденията, че премиерът указва на прокуратурата "кого да размаже": „Годината е 2020 и разделението на властите е защитено от Конституцията, г-н Радев. Не полицията, а народната милиция респектираше несъгласните българи, но това се случваше по времето на един друг режим, за който с носталгия си спомня партията, която Ви издигна“.

Президентът влезе в сблъсък с управляващите, след като прокуратурата разпространи СРС записи с негово участие, заради които се проверява дали е била провалена проверка на КПКОНПИ за обстоятелствата около назначението на Десислава Радева. Малко преди това обвинител №1 Иван Гешев официално попита Конституционния съд при какви обстоятелства може да разследва действащ президент и как се дефинира държавна измяна.

Радев официално сне доверието си от правителството с мотива, че управляващите не разрешават проблемите на хората и в същото време използват силовите структури за репресия спрямо недоволните от ставащото в страната.