Миналият месец ноември е най-смъртоносният у нас поне за последните 5 години. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт.

За ноември тази година статистиката отчита малко над 15 900 смъртни случая, което е рекорд поне от 2015 година насам. За сравнение, ноември 2019 г. починалите са били почти два пъти по-малко - общо 8100.

Каква част от увеличението се дължи на смъртните случаи от COVID-19?

Разликата между миналия и този ноември е 7849 смъртни случая, от тях обаче 2756 са на хора с коронавирус, показват данните на Единния информационен портал.

Предстоят експертни анализи на какво се дължат останалите около 5000 случая.

Пореден ден с потвърждение за "крехката тенденция" към спад на коронавируса у нас, констатирана от Националния оперативен щаб. 

Броят на излекуваните отново е по-висок от този на новозаразените за денонощие. Активните случаи намаляват, но настанените в болница бележат ръст.

Снимка: btvnovinite.bg

В същото време стана ясно, че анонсираното отваряне на детските градини и ясли в София със сигурност няма да се случи. Новината предизвика остро недоволство сред много родители.    

Снимка: btvnovinite.bg

По-висок брой на излекуваните спрямо новозаразените, отчитат актуализираните данни на Единния информационен портал за последното денонощие.

Потвърдените случаи са 3075, а излекуваните са с близо 80 повече или 3154. Положителните проби са 36% от изследваните с PCR тест.

Увеличение има при настанените в болница и тези в тежко състояние. Приетите за лечение вече надхвърлиха 7000, а 542 от тях са в интензивни отделения. 122 са починалите с коронавирус за денонощие.

И този петък данните показват, че най-много са случаите в София. Затова и от общината смятат, че отварянето на яслите и детските градини трябва да се случи най-рано от Нова година.

Все още нямаме официална информация от Министерството на здравеопазването, но със сигурност в София няма да работят следващата седмица детските градини, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Коледа и Нова година са семейни празници. Децата традиционно са при родителите си, а едно отваряне в рамките на седмица би създало много повече проблеми, отколкото би решило“, смята зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията е хаотична. Трябва да слушаме експертите, здравето е най-важно. Неведнъж призовавахме за план, по който да се отворят градините, но той продължава да отсъства“, коментира Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас
  • През юни и юли се очакват данни дали и децата между 12 и 17 г. ще се ваксинират
  • Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, само британският вариант е у нас
  • Вече сме на 20-о място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност в ЕС
  • Д-р Иван Попиванов: Вървим към създаване на колективен имунитет към COVID-19
  • 1635 нови случая и 164 починали с COVID-19 у нас
  • „За да не се оправдават, че няма пари“: Правителството удължи мерките за подкрепа до края на юни
  • Над 30 000 души са се ваксинирали по време на празниците (ОБЗОР)