Област Бургас все още не е в червена зона, но болницата там апелира за помощ. Няма нито един отзовал се доброволец на призива на ръководството от миналата седмица. 

Два буферни диагностични центъра се разкриват в Бургас. От понеделник в черноморския град ще има COVID поликлиника. Още един диагностично буферен медицински център ще бъде разкрит в бившата военна болница. Там хората със симптоми ще бъдат насочвани дали са за домашно лечение или за хоспитализация.

Целта е да се избегне лутането от едно здравно заведение в друго, както и да се консултират на място хората с лека симптоматика, което ще намали наплива към големите болници. Проблемът с медиците обаче остава.

Снимка: btvnovinite.bg

В коридорите на ДКЦ 1 срещаме в защитно облекло общопрактикуващият лекар д-р Михаил Христов. Доброволно дезинфекцира по етажите. Разказва, че машините, с които пръска, му ги е подарил един бизнесмен, след като го видял да ползва неговата собствена.

"Защо го правя? Сега е време за грип, време за коронавирус, време за хепатит", казва д-р Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

Но няма да се отзове на призива на здравния министър лекари от доболничната помощ да застанат на първа линия в COVID отделенията.

"Какво рискуваме ние? Две неща! Ако отидем да работим там, да влезем в карантина 14 дена или 10 дена - кой ще ми гледа пациентите? А ако някой се разболее, какво се случва? Фалираме!", казва д-р Христов.

Снимка: btvnovinite.bg

В инфекциозното отделение леглата за пациенти с коронавирус са увеличени двойно.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма доброволци, няма желаещи, всичко става насила! Всички бургазлии могат да помогнат, всички могат да влязат и да помагат вътре на хората!", заявява д-р Бойко Миразчийски,  изп. директор на УМБАЛ – Бургас.

Засега обаче с допълнителни дежурства е натоварен персонал от други отделения. Д-р Дарин Осман работи в хемодиализа, но помага и в инфекциозното. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Ограничила съм доста контактите си с роднини и приятели. В такава ситуация сме, в която наистина трябва да постъпим разумно и да гледаме на нещата много сериозно", казва д-р Осман.

Снимка: btvnovinite.bg

"Очаквам да се наложи да увеличим броя на леглата още, което ще ни постави в затруднено положение да осигуряваме персонал", казва Светозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

Криза за медици има и в най-голямата болница в Пловдив. Ръководството й започва дарителска кампания "Първа помощ за първа линия", за да се осигури допълнително заплащане за служителите с най-тежки дежурства.

А около двата буферни диагностични центъра в Бургас денонощно ще дежурят полицейски патрули. 

  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела
  • 545 са новите случаи на коронавирус у нас