Болница в Бургас отказа да приеме пациент с коронавирус заради липса на легла. Жена от Несебър беше разхождана с линейка между различни населени места и върната обратно вкъщи.

По телефона служителка обяснила, че няма свободни легла в болниците за лечение на пациенти с COVID и дори да откарат пациента, той няма да бъде приет за лечение. Запис на телефонния разговор беше предоставен на bTV.

"- Ние звънихме на всички болници за нейния случай и никъде няма свободни легла.
 Тодор Марваков: Кажете какво правим, кажете какво да направя и ще го направя! Хеликоптер ли да искам, де да знам, на Бойко Борисов ли да звъня?“

Така започва размотаването по болниците за жената, диагностицирана с вируса преди няколко дни.

"Отива при докторите, но я връщат, вчера дойдоха с линейка, взеха я, после пак я върнаха. Връщат болен, заразен с вируса, имаме малко дете, имаме инвалид. Затруднено й е дишането, значи е сериозно", разказа Олга Панайотова, леля на върнатата пациентка.

Близките на болната са притеснени.

"Аз не очаквах такова нещо, да откажат приемането на момичето. Уж непрекъснато тръбят маски да се слагат, а връщат болен, заразен с вируса", оплака се Олга Панайотова.

Работодателят на болната също започва да търси медицинска помощ.

Тодор Марваков, разговаря със Спешна помощ:

- Защо вие се ангажирате, аз това не знам! Ние можем да пратим линейка, ще я заведат до първата болница, отново ще прозвъним. Те ще ни кажат, че няма легла!

Тодор Марваков: Моля ви давайте!

- И ще я върнем вкъщи. Това е, което мога да ви кажа. Ще я доведем до Бургас и пак ще я върнем в Несебър. Запишете адреса, много благодаря, от мен дочуване!

Здравната инспекция няма обяснение защо болниците отказват при наличието на свободни легла. 

"Около 60 свободни легла, казвам го така, защото те може към днешния час сега или към края на работния ден да бъдат променени, но имаме свободни легла в област Бургас", заяви д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

- Защо служителите на Спешна помощ казват, че няма такива легла?

- Това ще установи проверката, искам да разбера защо, кой и как е давал такива обяснения по телефона, както и защо болница е отказала да приеме или да окаже медицинска помощ?, допълни д-р Георги Паздеров.

От Спешна помощ заявиха за bTV, че правят вътрешна проверка. Министърът също коментира случая. Казва, че това няма как да се случи да няма да легла и, че няма да го допусне.

Здравното министерство също ще се заеме с казуса. 

Миналата седмица в bTV Новините ви разказахме за проблема с липсата на свободни легла за пациенти с COVID. Оттогава със заповед на РЗИ броят им е увеличен двойно, от 86 на 166.