Цяла България вече е в червената зона заради коронавируса. Трайно всеки трети тестван е заразен. А броят на хоспитализираните нараства бързо. 

На извънреден брифинг властта обяви, че въвежда нови мерки до края на годината. Ще има COVID зони в поликлиниките и допълнителни легла в болниците.

Междувременно все повече са и сигналите от пациенти за отказан прием. За съжаление, продължават случаите, в които нуждаещи се от лечение не успяват навреме да се доберат до специализирана медицинска помощ.

В социалните мрежи зачестяват сигналите от хора, които търсят публичност в надеждата си, техни близки да бъдат настанени в болница. В "Пирогов" пък неврологията не функционира от две седмици заради заразен персонал. Това е причината да не приемат пациент, който не е заразен с COVID, но попада в лабиринта на системата и накрая издъхва.

Снимка: btvnovinite.bg

В понеделник Щерю Иванчев е изследван с бърз антигенен тест за коронавирус, като профилактична мярка на община „Възраждане“, където 63-годишният мъж работи. Резултатът е положителен. Иванчев се прибира вкъщи притеснен, споделят близките му.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той се притесни, че ще ни карантинират, че няма да може да ходи на работа. Че и нас ще ни затворят, аз имам зала“, разказва синът му Боян.

На следващия ден състоянието му се влошава. Мъжът има проблеми с говора. Близките му викат линейка.

„Как може да си доктор и да не различиш симптоми на инсулт от депресия. Тя му казва, че е антидепресанти и отказва лечение“, допълва Боян.

В сряда Щерю Иванчев е още по-зле. Следва ново повикване на линейка. Спешният медик констатира тежък инсулт.

Бързият му тест за коронавирус е отрицателен. Междувременно мъжът има резултат от PCR тест - също отрицателен. А линейката откарва мъжа в "Пирогов".

Снимка: btvnovinite.bg

„Там вече отваряме вратата и чакаме пред входа, някой излиза и ни каза, че не можем да ни приемат заради COVID, пазели легла ли, какво“, разказва съпругата му Ирена.

Причината за отказа за хоспитализация е, че „Пирогов“ в момента няма неврология.

„Неврологията не работи от 2 седмици. Персоналът е с COVID-19. Връщат се на работа на 11.11.2020 г.“, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов за bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Следва транспортиране до Втора градска болница, където също не приемат нуждаещия се от помощ.

В крайна сметка мъжът е приет в Първа градска, където губи битката за живота си. От Спешната помощ в столицата са започнали проверка. Директорът на Втора градска също проверя случая.

  • България ще получи около половината от очакваните в понеделник 35 000 ваксини на "Пфайзер"
  • Първата ваксинирана с препарата на "Модерна": Ще продължа да спазвам строгите мерки
  • Дани Каназирева: Проверките за частните партита ще продължат
  • 552 са новите случаи на коронавирус, починали са 61 души
  • Очаква ли ни в България трета вълна на COVID-19?
  • Нова заповед променя част от противоепидемичните мерки у нас от 16 януари
  • Лекари плашат с оставки, ако бъде уволнен шефа на болницата в Сандански
  • „Чети етикета“: Какво пише в листовките на ваксините срещу COVID-19?
  • Консултации по телефона: Какви хора звънят и какви въпроси задават за ваксините?
  • Шефът на Александровска болница: Готвим се и за трета вълна на COVID-19