Светлините на прожекторите вече са насочени към ПП-ДБ. Неочаквано за тях самите само за няколко минути те се превърнаха от трета във втора политическа сила в парламента и така президентът ще покани на "Дондуков" 2 не ДПС, а именно тях за връчване на папката с втория мандат.

Те обаче до момента нямат общо решение, с което да отидат при държавния глава. Защото през последните дни се посветиха на обсъждане какво да правят, ако евентуално са избрани за третия мандат. От ПП са на мнение, че трябва да са опозиция , а ДБ - че има вариант за надпартийно правителство.

Решение кое е по-добрият вариант все още нямат, а вече им е нужно, защото със сигурност ще имат шанс да подредят кабинет.

Новината, че вторият мандат ще отиде при тях, от ПП-ДБ научиха в пленарната зала.

 

„Ако иска да ни прецака Пеевски, точно преди 3 дни го казах - той ще направи точно това“, заяви Лена Бориславова.

Снимка: bTV

„Ситуацията е много динамична, тя все още не е обсъдена в колективните ни органи, дори и в парламентарната група. Когато вземем колективно решение, то веднага ще бъде съобщено. Няма опасност и ние да се разцепим“, коментира Явор Божанков

И докато от ПП-ДБ обсъждаха какво ще правят оттук нататък, вече чуха кои са готови да разговарят с тях.

„Ако отиде вторият мандат в ПП и те ни поканят на разговор с цел създаване на кабинет. Ние ще отидем на разговор, оттам нататък какво ще стане – не знам“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Случващото се в ДПС провокира и политически реакции. От ГЕРБ видяха позитиви.

„Колкото по-зле са другите партии, толкова по-добре за нас. Виждам, че се открива една много голяма възможност, защото по смесените региони битката се водеше само между ГЕРБ и ДПС. Това, че има проблем в тази партия, обвиненията, които си прехвърлят, дава голяма възможност нашите структури да се развият по-добре“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Снимка: БГНЕС

Борисов не се ангажира с прогноза кой ще победи – Ахмед Доган или Делян Пеевски.

„Малко ми е като Испания или Англия на финала. Кой ще победи там – в случая изобщо не ни касае“, каза още бившият премиер.

А още преди да разберат как ще им се отрази, от ПП-ДБ разчетоха трусовете в ДПС така:

„Това, което виждаме, е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, но явно разграждане на модела "Пеевски". Тук не говорим за човека Пеевски, тук говорим за модела "Пеевски" - на завзетата държава“, коментира Кирил Петков.

Снимка: БГНЕС

Според "Възраждане" има други по-важни теми за страната.

„В нашата страна ние се занимаваме с трусовете в една етнополитическа, мафиотска организирана престъпна група“, заяви Костадин Костадинов.

Според БСП събитията все пак ще имат последствия.

„Това са вътрешни проблеми на ДПС, така че те да си ги разрешават, но това оказва огромно влияние върху целия политически живот в държавата“, посочи Борислав Гуцанов.

И въпреки коментарите - политическите сили в парламента уточниха, че проблемите в ДПС трябва да си бъдат решени от самите тях.

И въпреки коментарите политическите сили в парламента уточниха, че проблемите в ДПС трябва да си бъдат решени от самите тях.

Разговорите между лидерите в ПП-ДБ продължават. И да решат - дали ще върнат веднага мандата, или ще опитат да подредят кабинeт. И кой ще е кандидатът им за премиер, който трябва да получи папката.

Докъде ще стигне политическият сблъсък в ДПС - темата коментира политологът от агенция "Галъп интернешънъл болкан" - Светлин Тачев: