Многоетажно здание може да се появи на мястото на доскорошен паметник на културата в центъра на Варна. Искането на инвеститор за нов подробен устройствен план предизвика обществена съпротива в Морската столица. 

Става въпрос за историческия център на Варна на пресечната точка на двете пешеходни улици, а къщата е определяна като първата европейска сграда в морската столица.

Снимка: btvnovinite.bg

„Проектите са донесени от Европа от Никола Провадалиев, който е криел Левски на 100 м оттук в своята спиртоварна фабрика”, разказва Николай Савов, председател на Консултативния съвет по опазване на недвижимото културно наследство.

Погледнат от птичи поглед районът се отличава с ниско, старо строителство. Единствените многоетажни изключения са сградите на общината и хотел, строени през 70-те години на миналия век, и жилищна кооперация, издигната наскоро от инвеститора, задвижил процедура за нов подробен устройствен план.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предполагам, че ще иска високо застрояване, защото 2007-ма същият инвеститор разработва ПУП, тогава намеренията са били за 40-етажна сграда”, казва Виктор Бузев, главен архитект на община Варна.

Намерението е било одобрено от Института за паметниците на културата, който трябва да се произнесе и сега. Едва тогава ще е ясно какви са проектите на инвеститора, който не пожела да ги разкрие пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

„По отношение на законодателните документи, с които се работи – допустимо е изграждането на високи сгради, такива има и в момента”, казва Виктор Бузев, гл.архитект на община Варна.

Варненци обаче са скептични към такъв строеж.

„В никакъв случай! Варна ще си загуби облика”, казват местни жители, които не са съгласни с високо строителство в района.

Сградата е била паметник на културата до преди 4 години. Главният архитект на Варна увери, че ще настоява за обществено обсъждане и конкурс за бъдещето на сградата.