Актуализацията на бюджета влиза на второ четене в парламента. Променя се и Законът за извънредното положение, като управляващите предлагат намаляване на глобите, които да станат от 5000 на 300 до 1000 лева.

Снимка: Народно събрание

„Внесох предложение за увеличаване на лимита на дълга, който теглим от външните пазари. Искаме лимитът да бъде увеличен до 9 милиарда, заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Снимка: Народно събрание

„Очакваме следващи стъпки, по-сериозни стъпки. Би могла да се коригира и вчера направих това, предложение да се поемат осигуровките”, каза Йордан Цонев, депутат от ДПС,

Предложено е и за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи.

Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение са във връзка с неговото удължаване до 13 май.

Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и проължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност, пише "Фокус".

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение. Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предвиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19