Актуализацията на бюджета влиза на второ четене в парламента. Променя се и Законът за извънредното положение, като управляващите предлагат намаляване на глобите, които да станат от 5000 на 300 до 1000 лева.

Снимка: Народно събрание

„Внесох предложение за увеличаване на лимита на дълга, който теглим от външните пазари. Искаме лимитът да бъде увеличен до 9 милиарда, заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Снимка: Народно събрание

„Очакваме следващи стъпки, по-сериозни стъпки. Би могла да се коригира и вчера направих това, предложение да се поемат осигуровките”, каза Йордан Цонев, депутат от ДПС,

Предложено е и за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи.

Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение са във връзка с неговото удължаване до 13 май.

Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и проължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност, пише "Фокус".

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение. Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предвиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 578 750 84 667 347 404 2 356 542
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 578 750 84 667 347 404
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer