Трима шефове на столични районни полицейски управления ще бъдат наказани заради катастрофата с Георги Семерджиев. По информация на bTV става дума за началниците на Пето, Шесто и Седмо РПУ.

Те ще бъдат наказани за това, че не са осъществили  контрол на подчинените си по време на досъдебни производства и при проверки срещу Семерджиев.

Освен тях - по един или друг начин помощ на Семерджиев са оказвали и други близо 40 униформени. Сред тях и полицайката Симона Радева, която ще бъде уволнена.

На 5 юли тази година Георги Семерджиев се качва в мощния си джип след употребата на наркотици, кара с превишена скорост и преминава на червен светофар. Удря такси. Блъска се в асансьора на метростанцията. При катастрофата загиват две момичета – Хариет и Христина.

Семерджиев има множество нарушения на пътя. Шофирал е с фалшива швейцарска книжка поне година и половина преди фаталния инцидент. Чак след  катастрофа на бул. „Черни връх“ той стига до ареста. Според вътрешния  служебен министър – Иван Демерджиев - заради полицейски чадър.

„Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказан при положение, че има достатъчно данни за престъпление. Т.е. данните е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата“, каза Демерджиев.

Семерджиев е бил покровителстван и от още близо 40 полицейски служители на по-ниски нива.

„От всички структури, за съжаление, на столичните дирекции, от различни районни управления, както и от СДВР“, обясни вътрешният министър.

Спрямо всички тях започват дисциплинарни проверки. Засега е ясна само съдбата на полицайката – Симона Радева, за която още след фаталната катастрофа, се заговори, че е помагала на Семерджиев.

„Има данни тя да е имала комуникация с него и преди произшествието в значителен период от време. Подлежи на дисциплинарно наказание  уволнение. Несъвместимо с пагона е такова поведение - какво е това поведение - съдействие на лице, извършило криминална проява вкл. да избегне наказателна отговорност“, каза още Демерджиев.

Как точно Радева е помагала на Семерджиев, служебният вътрешен министър не уточни. Но отбеляза, че проверката на министерството обхваща периода от 2014 година до днес. Така на практика – служителите, участвали в полицейския чадър са още повече, но заради изтекла давност срещу част от тях не може да започне дисциплинарно производство.