Най-голямото тържище на открито у нас – пазарът в Димитровград, заработи на пълни обороти.

Слаба търговия отчитат продавачите. Дори част от магазините вече са затворени.

Снимка: btvnovinite.bg

Една от причините, да няма толкова клиенти, е че хората в момента не харчат много за дрехи. А според търговците, все още има и страх, въпреки мерките въведени на пазара.

В Димитровград петък е ден за търговия на едро. Пенка Мъстева е дошла чак от Свищов, за да зареди стока. Промоции няма, но поне цените не са вдигнати. „Това, което ме интересуваше и купих, не е увеличено“, потвърди Пенка Мъстева.

Снимка: btvnovinite.bg

Ваня Димитрова има маса за пижами, която отваря за пръв път от два месеца. Изчислява, че ако няма оборот от поне 200 лева, излизането и днес на пазара ще е загуба. А клиенти няма.

Пазарът заработи при строги епидемични мерки, а за спазването им следи полиция. „Всеки един търговец трябва да има маска, или шлем, и трябва да има ръкавици и дезинфектант на масата отвън“, посочи доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

Снимка: btvnovinite.bg

За да опазят себе си и клиентите, търговците използват и допълнителен трик – по - евтина е стоката, която не се пробва.

Според Иво Димов – кмет на община Димитровград, 100 % гаранцията няма и рискът от отварянето на пазара е осъзнат.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки, че досега спирането на пазара струва много пари на общината от неполучени наеми, ако търговците не успеят да изкарат пари този месец, от кметството са склонни да разсрочат наемите им отново.