Депутатите имат още три заседания преди Народното събрание да бъде разпуснато. Последното заседание е в четвъртък - 2 февруари. Пред тях обаче стоят редица неприети законопроекти. Едни от най-спорните са тези за съдебната реформа и разследването на главния прокурор. 

48-мото Народно събрание скоро ще бъде закрито
Снимка: bTV

За да бъдат приети окончателно, в пленарната зала спешно трябва да влязат промените в Закона за съдебната власт и в НПК. Според правосъдния министър шанс има и за това ще се бори „до последната секунда“.

„Никога не е било въпрос за време, винаги е било въпрос на воля и желание, но ме боли за този закон, поради простата причина, че е важен за всеки един българин“, каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Три дни са достатъчни за окончателното приемане на механизма за разследване на главния прокурор, убедени са и от „Демократична България“.

„Да видим мнозинството, ръководено от ГЕРБ и с подкрепата на ДПС какво ще направят + Те очевидно не искат тази реформа да бъде прокарана“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Не такива оптимисти са „Продължаваме промяната“ и БСП.

„Въпреки многократните заявки, че ще правим правосъдна реформа, всъщност ГЕРБ и ДПС многократно я бойкотираха до степен, до която наужким да заявяваме – „да, искаме“, но всъщност да протакаме времето на парламента, така че то да свърши“, каза Даниел Лорер от ПП.

„Може да работим и до 5 часа сутринта, не е никакъв проблем. Проблемът е по-скоро в това, че всички декларират, че имат желание, но дали са всички са искрени – не съм сигурен“, каза Христо Проданов от БСП.

За „Възраждане“ най-добрият изход е този парламент да затвори по-бързо врати.

„Народното събрание  за последните 4 месеца приемаше само законопроекти, които са под натиск отвън. Този трябва да мине, защото е по Плана за възстановяване и устойчивост, този, защото е за еврозоната“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

От БСП ще настояват и за финално разглеждане и на Кодекса на труда, където искат 850 лева минимална заплата. Освен това, в последната седмица парламентарният часовник отброява и времето за нужните промени по Плана за възстановяване, Шенген и еврозоната.

Останалите парламентарни сили днес запазиха мълчание за задачите си в последната парламентарна седмица. Депутатите се събират извънредно утре. Освен законодателни промени, ще разгледат при закрити врата и отчети за работата на службите за сигурност. Още рано сутринта се събира правна комисия, за да започне разглеждането и на второ четене на съдебната реформа.

До сряда се очаква президентът да издаде указ за назначаване на ново служебно правителство, указ за разпускане на парламента и насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори, които вече стана ясно, че ще бъдат на 2 април. Очаква се новият служебен кабинет с премиер Гълъб Донев да встъпи в длъжност в петък на церемония в президентството.