Парламентът прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор. С тях - съдия с ранг на магистрат от Върховния касационен съд ще разследва главния прокурор при престъпление от общ характер. Той ще се избира от списък на случаен принцип.

Освен това с промените Пленумът на Висшия съдебен съвет ще освобождава главния прокурор и ще иска временното му отстраняване с 13, а не със 17 гласа, както е сега.

Снощи промените не бяха приети, защото от зала отсъстваха както ГЕРБ, така и половината от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Предстои приемането на текстовете на второ четене.

Днес дебатът изобщо не беше по същество, а стигна до обиди, скандали и наказания на финалната права. 

„Всички уж искат съдебна реформа - ГЕРБ бавиха до последно, а БСП гласуваха против. Това ви е подкрепата за съдебната реформа, вчера провалихте кворума“, каза независимият депутат Явор Бижанков.

„Ти си изгонен позорно от БСП. Когато лицето Божанков лъже, да му взимате думата. Неговият нов политически пристан – Демократична България“, където ще отиде с кръшно тяло. Вчера бяха тук, но в друга зала, за да воайорстват. ДБ  и ПП ги нямаше и провалиха заседанието“, коментира Цончо Ганев от „Възраждане“.

БСП също реагираха на доскорошния си колега. Скандалът продължи между ДПС и „Продължаваме промяната“ за реда в залата.

„Няма как да заменим базови дефицити на някои депутати от първите седем години“, каза Йордан Цонев, ДПС.

„Вие преди 10 години нарекохте Бойко Борисов мутра. Вие имате задължение да ни уважавате. Да сте на ниво“, заяви Искрен Митев, „Продължаваме промяната“.

След час скандали депутатите най-накрая стигнаха и до дебат по същество за начина, по който да се контролира главният прокурор. ГЕРБ обявиха, че част от текстовете противоречат на конституцията.

След това дебатът съвсем загрубя.

Всички замесени в този скандал - Рашков, Георгиев и Василев бяха наказани със забележка или порицание. Само Василев възрази, а Георгиев се извини за направени лапсуси от трибуната.