Официално депутатите приеха механизма за контрол върху главния прокурор на първо четене. С промени в Закона за съдебната власт той ще може да бъде разследван, както и отстраняван от длъжност при определени хипотези. Гласуването на механизма, предложен от ДБ, в НПК обаче се провали, защото нямаше кворум.

След дълго отлагане с различни процедури и хватки депутатите стигнаха до същината на съдебната реформа. С промените в закона за съдебната власт, предложени от ‚Възраждане“ се въвеждат две свързани неща. Първо - следствието вече да е независимо и второ - в качеството си на такова да разследва главния прокурор.

„Ние предлагаме следствието да бъде изведено, да не бъде подчинено на прокуратурата и да бъде самостоятелен съдебен орган“, каза Цвета Рангелова от „Възраждане“

Идеята срещна и критики, и подкрепа, независимо от партийната принадлежност.

„Как си представяте с магическа пръчка хора, които са работили в зависимост и в колаборация с главния прокурор години наред, изведнъж да пречупят тази зависимост“, каза Мирослав Иванов от ПП.

Стигна се и до двустранни сблъсъци за това кой да упражнява контрола над главния прокурор – следовател, прокурор или съдия.

„Този напън в момента е същият. Никой не говори за механизми за разследване. Има само един механизъм за този кръг и политическите им проксита – това е съдия да го прави. А може да бъде прокурор, който да е независим от главния прокурор“, каза Йордан Цонев от ДПС.

„България затъва все по-дълбоко от тези театри на сенките, които разиграваме тук. Европа, милата тя, е тъпа и нейният проблем е, че не слуша ДПС, а едни други кръгове“, каза Христо Иванов, съпредседател на ДБ.

Подкрепа дойде от хора с противоположни политически възгледи.

„Ние всички ще бъдем разследвани от 200 органа, а главният прокурор пак ще бъде в луксозно положение, защото ще бъде разследван само от един, което намирам за несправедливо“, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Следствието не трябва да бъде вливано и подчинявано на когото и да било. Това неправилно политическо танго, което се играе повече от 25 години, доведе точно до това положение сега. Кой е главният прокурор. Той да не би да е над държавния глава в нашата страна“, каза Бойко Рашков от ПП.

„Определяме като добро предложението на колегите от „Възраждане“ в този закон. Това го казвам не само като депутат, а и като бивш следовател, който е водил реални разследвания. Работили сме с г-н Рашков в следствието по едно и също време“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

С друг проект на Министерския съвет Народното събрание въведе етични кодекси за съдиите и прокурорите.

Провалът на кворума за гласуването на текстовете в НПК предизвика гневна реакция от страна на служебния правосъден министър Крум Зарков.  

„Някои хитруват, други се страхуват, трети казват „за“, но мислят „против“, демек лъжат.  Взети заедно имат мнозинството в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на „гениалните трикове“ на някои играчи и малодушието на подчинените им. Докога?, пита Крум Зарков.

Позиция на Крум Зарков
Снимка: bTV

Депутатите са с нагласа в утрешния ден утре да продължат с гласуването на текстовете в НПК. На второ четене те ще бъдат гласувани евентуално другата седмица.