„От две години съдебната реформа цели само едно – да се овладее прокуратурата, да се отстрани съответният главен прокурор и да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки“.

Това каза главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което ще разгледа по същество предложенията за предсрочно му освобождаване.

По думите му тази реформа се изразява и в това да се закрият специализираният съд и прокуратура в интерес на олигархията и мафията и по този начин да се постигне амнистия по 800 дела на олигарси, организирани престъпни групи, обвинени за тероризъм и др.

Гешев се оплака, че от две години докладите на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд отлежават в Народното събрание и депутатите отказват да ги изслушат.

„Това нас няма да ни спре. Въпреки този разпад на държавността ние сме готови да работим с всяка институция, която все още функционира. (…) Всичко това, което казах, ще тежи на съвестта на тези политици, които го правят, ако имат съвест“, заяви главният прокурор.

Вижте цялото изявление във видеото!