„Исканията за оставката ми са от наследниците, внуците и синовете на номенклатурата и репресивния режим“, заяви в ексклузивно интервю за bTV главният прокурор Иван Гешев.

„За мен е енигма как невинните жертви на тоталитарния режим изказват подкрепа за действията на главния прокурор, а наследниците на комунистическата номенклатура, внуците и синовете им искат оставката на главния прокурор“, заяви Гешев.

Той призна, че е допускал грешки през годините, но като най-съществена посочи това, че продължава да мисли, че може да промени всичко, което се случва в страната, към по-добро и в посока справедливост. Грешка, която по думите му продължава да прави.

Иван Гешев обаче бе категоричен, че няма да подаде оставка и попита за причини, заради които да го направи.

Войната между институциите – кой я започна?

Не става въпрос за война между институциите, а за война срещу съдебната власт и прокуратурата, заяви Иван Гешев.

„Ние започнахме война с престъпността и олигарсите. За първи път бяха повдигнати обвинения на членове на действащо правителство“, припомни главният прокурор.

По повод влизането на прокуратурата в президентството и на въпрос има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев уточни, че прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди.

„Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия“, каза главният прокурор.

„Няма да позволя като главен прокурор политиците да въздействат на независимата съдебна система“, категоричен бе той.

На въпрос как ще коментира твърденията на президента Румен Радев, че мафията използва прокуратурата за политически репресии, Гешев отново заяви, че няма да участва в политически разговори, които нарушават българската Конституция.

„Този въпрос задайте на президента“, допълни той.

Делото „КТБ“ и кой стои зад инициалите ДП?

В интервю за „Капитал“ главният прокурор казва, че в делото „КТБ“ инициалите ДП могат да означават „държавно предприятие“.

„ДП може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП. Ако Вие смятате, че ДП е Делян Пеевски, аз ще Ви отговоря, че по делото са проверени всички фирми и кредити, свързани с него, и те са възстановени“, обърна се Иван Гешев към Мария Цънцарова.

На въпрос през кои политици Цветан Василев е упражнявал влияние главният прокурор не даде конкретен отговор.

„Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание, защото делото „КТБ“ е в съдебна фаза. Тук въпросът опира пак до правна реформа“, заяви Гешев, искайки да се говори за "сериозните неща", а не за неща, които "приличат на клишета".

По думите му разполагаме с негоден инструмент, а именно Наказателен кодекс от времето на Тодор Живков. Той попита защо българските политици не дават годни инструменти и защо в България, за да осъдиш някого, трябват „100 единици доказателства, а в Германия – единица доказателство“.

Как главният прокурор вижда съдебната реформа?

Визията на Иван Гешев е за всеобхватна правна реформа, защото има проблеми и в МВР, и в прокуратурата, както и в съда.

„Има проблеми в законодателството, които не се решават от 30 години. От 1968 г. е Наказателният кодекс, когато не е имало частна собственост. В 44-ото НС посочих как в НК да са регламентирани определени текстове, как са в Германия, Франция и на други места“, обясни главният прокурор.

Той попита защо не се въвеждат германските модели и сам отговори, че защото най-вероятно тогава някои хора ще влязат в затвора.

„Поддържаме тази ситуация 30 години и тогава ми казаха, че искам присъди без доказателства. Не, аз искам европейски стандарти, за да има справедливост. Няма как с негоден инструмент, с морално остарели закони да постигнеш справедливост“, смята главният прокурор.