След като БСП върна и третия мандат за съставяне на редовно правителство , президентът Румен Радев трябва да издаде указ за разпускане на 48-ото Народно събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори. Очаква се парламентът да работи най-много още седмица.

Президентът трябва да отчете парламентарните традиции и да побърза, обявиха от ГЕРБ. „Традицията и практиката досега трайно е отстоявала че не повече от седмица след връщането на третия мандат президента трябва да издаде укази да разпусне“, каза председателката на парламентарната им група Десислава Атанасова.

Според „Продължаваме промяната“ вече е време за избори. „И третият мандат не успя да се реализира, но това което видяхме, е годежът между задругата на хартиената коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП. Очакваме сватбата“, коментира Венеция Ангова от ПП.

Изборите са поредни и ненужни, но важното е друго, казват от ДПС. „Партиите да имат такова поведение, че да могат да разговарят след изборите. Да има диалог“, уточни лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

БСП положи всички усилия, но егоцентризмът на партиите попречи на реализацията на третия мандат, казаха от левицата. „Според мен президентът вече трябва да разпусне това Народно събрание и 2 април е една реална дата за предсрочните избори“, е мнението на социалиста Борислав Гуцанов.

И според съпредседателят на „Демократична БългарияХристо Иванов 2 април е разумната дата за предсрочните парламентарни избори.  

И „Български възход“ имат приоритети – да се приемат максимално много закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

А за „Възраждане“, колкото по-бързо се разпусне този парламент, толкова по-добре. „Народното събрание приема само решения под чужд натиск и диктовка в пълно противоречие с националния ни интерес“, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Според много от депутатите до петък могат да се приемат поне 15-20 закона от различен характер.