„Изненадващо е, че в един разговор между ГЕРБ, БСП и ДПС се очерта перспектива следващите избори да доведат до мнозинство от рода на „Тройната коалиция“. Досега изглеждаше, че ГЕРБ искаше да си върне политическата легитимност и правото да присъства в политическия живот чрез диалог с партиите на протеста“.

Това коментира в предаването „120 минути“ доц. Георги Лозанов.

ГЕРБ, БСП и ДПС ще се върнат към старите си практики. Опитът за промяна, който започна през 2020 година завърши с 48-ото Народно събрание“, категоричен е той.

Доц. Георги Лозанов, гост в „120 минути“
Снимка: Редакторски екип

„Когато времето се връща назад, нашето забавено развитие ще се забави още повече“, добави Лозанов. Той посочи, че новите партии не успяват да представят желанието за промяна.

„Имаме два основни консенсуса – прозападният, който се клати, и антикорупционният, който също се клати. „Продължаваме промяната“, когато дойде на власт, направи два жеста. Изгони 70 руски дипломати – това беше успешен жест. Радикалният жест по антикорупционният консенсус беше ареста на Бойко Борисов, който не беше успешен“, каза още Лозанов.

Снимка: Редакторски екип

Според социолога Кольо Колев темите за промяната в модела на управление и реформата в прокуратурата все още не са извършени.

„От една страна хората не искат още от старото, но не виждат нова ярка позитивна политическа фигура. Две партии излъгаха тяхното доверие – първо беше Слави Трифонов, а след това „Продължаваме промяната“ направи своите грешки. Пак сме в ситуацията на 2020 година“, обясни той.

Кольо Колев, гост в „120 минути“
Снимка: Редакторски екип

„Аз не съм съгласен, че ще има окрупняване извън съюза на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Около ГЕРБ не виждам основа за окрупняване. БСП няма да иде, освен ако не иска да се самоубие. Президентът дотук играе по правилата на Конституцията. Президентът дава време – за поява на нов политически субект. Има огромна ниша за това. Аз очаквам на следващите избори да се явят малко над 2 милиона души. Близо 90 хиляди пуснаха бюлетина с „Не подкрепям никого“, каза още Кольо Колев.