НДСВ, което преди близо 22 години спечели парламентарните избори с повече от 42% от гласовете на избирателите, а по-късно участва в управлението на страната ни като част от т.нар. тройна коалиция, напоследък „затихна“ като партия.

До днес, когато някои от знаковите лица на партията обявиха нейното възраждане и предстоящото ѝ завръщане в политическия живот на страната ни.

Преди конгреса на НДСВ един от съпредседателите на партията Станимир Илчев обяви, че смятат да се явят на предсрочните парламентарни избори, след като третият мандат, връчен на БСП, ще бъде върнат неизпълнен.

Илчев обясни, че смятат да се явят самостоятелно.

„Доминиращата към момента нагласа е такава. За нас това няма да бъде лесна задача. Не сме водили разговори за евентуално явяване с общи листи. През декември проведохме две кръгли маси. Там бяха представени някои от парламентарните групи. Разбира се, кръглите маси бяха тематично специфични. Тези сили, които изпратиха без предразсъдък на нашите форуми, представители - бях ДПС, „Продължаваме промяната“ и „Възраждане“, тъй като темата беше национална сигурност“, обясни съпредседателят на НДСВ.

Снимка: Ладислав Цветков

От партията получиха и поздравление от Симеон Сакскобургготски:

"Намирам за актуално желанието именно сега да се активизира една партия, която е допринесла много за членството на България в НАТО и Европейския съюз".

Според знакови лица на формацията днес НДСВ възкръсва са нов живот.