Появата на нов играч на политическата сцена, който изненадва социолозите и печелели сериозна подкрепа, не е ново явление в българската политика.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2001 г. това се случва с НДСВ. Въпреки перипетиите при регистрацията ѝ и появата на „партии близнаци“, които дублираха името ѝ, Симеон Сакскобургготски спечели почти 2 милиона гласа.  На следващия вот, през 2005 г., подкрепата е под 1 милион. На третото си явяване на избори НДСВ вече не влезе в парламента.

Снимка: btvnovinite.bg

ГЕРБ също доби популярност бързо. Още на първите парламентарни избори, на които се яви, спечели над 1 милион и половина избиратели. До момента партията на Бойко Борисов печели първото място на всеки вот, но също губи електорат през годините.

Снимка: btvnovinite.bg

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", създадена миналата година, сега спечели 565 000 гласа и се превръща в труден за заобикаляне фактор при съставянето на следващ кабинет.

Голямото неизвестно след изборния резултат в неделя е конфигурацията за правителство. Тази патова ситуация обаче също не е новост и вече е намирала решение.

През 2009 г. в 41-вото Народно събрание влязоха точно шест партии, както и сега. Тогава това са ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, „Синята коалиция“ и РЗС. Четири гласа не стигат на ГЕРБ, за да управлява самостоятелно. Тогава е гласувано така нареченото „правителство на малцинството“ с подкрепата на „Синята коалиция“, „Атака“ и РЗС. Министрите са посочени само от ГЕРБ.

През 2005 г. година пъзелът изглеждаше още по-сложен, но също намери решение. Парламентът е силно фрагментиран - бариерата преминават цели 7 политически формации, и тогава, след консултации с президента Георги Първанов, е намерена коалиционна формула.

Тя беше наречена "8-5-3", според електоралната тежест на БСП, НДСВ и ДПС, в коалицията.