Смятаме, че дата 26 март за произвеждане на избори крие много голям риск, че няма да се достави в срок хартията за гласуване с машини. Това обяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова на среща с президента Румен Радев.

Държавният глава се срещна с ръководството на комисията, преди да реши за коя дата да насрочи предсрочните парламентарни избори.

Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата. Тя напомни също, че на 26 март сменяме зимното с лятно часово време, което също прави датата неподходяща за избори.

До предсрочния вот се стигна, след като партиите в 48-ото Народно събрание не успяха да излъчат редовно правителство. БСП върна днес неизпълнен и третия мандат, който беше последен шанс за редовен кабинет и за продължаване живота на този парламент.

Това ще е четвъртият предсрочен и пети парламентарен вот от 2021 г. насам. Последният беше на 2 октомври миналата година.

Новост на тези избори е, че пак ще се гласува и с машини, и с хартия, а вотът от машината ще се отчита не от данните в устройствата, а с разписките от тях, които вече се наричат бюлетини. Те също трябва да са отпечатани на хартия със защити и също ще се броят на ръка. В тази връзка имаше притеснения, че няма да може да се осигури хартия за машините в срок.

На срещата при президента, както и преди това на изслушване пред депутатите, Камелия Нейкова заяви, че за 2 април със сигурност може да се осигурят нужните ролки хартия.

„Ние отново сме в режим предсрочен избори. Демокрацията е немислима без свободни и честни избори. Свикнахте този изборен закон да се променя преди всеки избори. Съгласно последните промени хората могат да избират да гласуват с машина или хартия. Опираме тук до организационно-техническата подготовка“, каза в началото на срещата президентът.