Хартията за машините за гласуване ще бъде предадена на Централната избирателна комисия чак в края на април, става ясно от отговор на печатницата на Българската народна банка до bTV.

В отговор до bTV се посочва, че доставчикът на хартията е чуждестранна фирма. Количествата са заявени на 16 януари.

Причината - ЦИК заявява хартията в официално писмо на 10 януари, веднага са изпратени искания за оферти от фирми доставчици, след което се избира доставчик и се поръчва хартията.

А срокът за доставка е през деветата седмица на годината  - т.е. между 27 февруари и 2 март

Снимка: bTV

След това печатницата трябва да извърши необходимото, като поставянето на допълнителните защити например:

„Необходимото време за отпечатване, разролване и предаване на ЦИК е 50 календарни дни от датата на получаване на хартията.“

Така излиза, че хартията ще бъде предадена на ЦИК в края на април.
И около 10 дни след това - вече може да има избори с машини, защото толкова е нужно те да бъдат подготвени с тази хартия, казва доставчикът им.

„Тогава може би трябва да се насрочат изборите съобразно тези срокове или пък да направим разговори с БНБ, казвам го отговорно, можем да им помогнем, стига да имат желание“, казва Веселин Тодоров, изп. директор на „Сиела Норма“.

От ЦИК не коментираха пред bTV.

В съобщение до медиите се казва, че днес комисията успешно е провела експерименти със защитената хартия за бюлетини за машинно гласуване. Това се е случило след доставката на тестови ролки от печатницатa на БНБ.

„Рискът е да има хаос. Все още никой не може да ни отговори, нито на вас като журналисти, нито на нас като наблюдатели, как ще се случат тези избори“, заяви Стоил Цицелков, който е член на Обществения съвет на ЦИК.

Утре предстои среща на президента с Централната избирателна комисия.