"България отива на следващи избори със същото оскъдно политическо меню. Единствено служебните кабинети на Румен Радев внасят свежи лица в политиката", коментира в "Тази сутрин" политологът Слави Василев.

Според политолога Георги Киряков президентът е доволен от водената до момента политика и затова отново ще се довери на Гълъб Донев.

„Очевидно ние отново отиваме на избори със същото оскъдно меню – нещо, което според мен не подпомага нито решаването на политическия проблем, нито обстоятелството, че лидерите няма да се сменя и те са такива, каквито са. Има необходимост от свежа кръв в българската политика и ако не са служебните кабинети на Румен Радев, ние ще гледаме едни и същи физиономии“, каза Слави Василев.

Според него президентът е казал неговата тежка дума и лидерите ще трябва да се раждат от само себе си, а не посредством авторитета на президентската институция. Този коментар той направи по повод твърдението си от преди дни, че вероятно Атанас Пеканов ще е следващият служебен премиер.    

„На първо четене (това, че Гълъб Донев ще е служебен премиер за втори път – б.р.) означава, че досегашната политика на служебния кабинет ще продължи, както и досегашната политика на президента за управление на държавата. Не виждам друг знак в това. Румен Радев е харесал управлението на Гълъб Донев и иска да продължи напред – не само до следващите избори, но вероятно и до по-следващите“, обясни Георги Киряков.

„Много е любопитно как българският елит зрее. Той до такава степен зрее, че ако прогнозните резултати за партиите в следващото 49-о Народно събрание се сбъднат, то вероятно ще видим коалиции между ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“ – това беше и формата на лидерската среща. Практически това означава, че българският политически елит е способен да се спогоди с всеки един, без значение какви са политическите му възгледи“, каза още Слави Василев.

Според него обезличаването на политическите партии вече е факт и ако бъде сглобена една такава коалиции, то това обезличаване ще стане още по-явно.

"Политическият консенсус не може да се осъществи на база политически приоритети", категоричен е политологът.

Относно тезата на лидера на БСП Корнелия Нинова, че президентът е изместил центъра на властта към него, Слави Василев каза, че това е разписано в конституцията.

„Президентът е длъжен да състави кабинет, когато партиите не могат да се разберат“, допълни той.