Законовите неясноти и забавянето на доставката на хартия за машините може да се окаже спънка в провеждането на изборите.

Неяснотите около изборите ще се задълбочават с времето – като осъществяването на видеонаблюдението в деня на изборите. Но вече се заформи и един друг казус – има ли достатъчно хартия за изборните машини.  

Всички ролки за машините, които ЦИК иска от печатницата на БНБ е 30 000. Те на практика изглеждат като ролка за касов апарат, но тези за изборите трябва да притежават тройна защита.

До 2 април обаче печатницата ще може да предостави едва половината - 15 000 ролки, които по изчисления на комисията трябва да стигнат в изборния ден.

Директорът на фирмата, доставила машините, изчислява, че ще са нужни поне 23 000 ролки, за да стигнат за вота на 2 април.

„Две ролки по 80 метра би трябвало да стигнат за 350-400 гласувания и то при условие, че се уголеми двойно разписката от машините и се превърне в бюлетина. Това означава да се вкара цялата хартиена бюлетина в разписката и тя от сегашните 20 см да стане 40 см. Тогава 80 метра стигат за 200 гласувания“, обяснява Веселин Тодоров, директор на „Сиела Норма“.

Според последните промени в Изборния кодекс разписките от машините вече се наричат „бюлетина“ и по смисъла на закона трябва да изглеждат идентично с хартиената бюлетина.

„Сега влизаме в хипотезата, че трябва да имаме класическата хартиена бюлетина, която познаваме, в малките секции, което ползвахме. След това ще имаме електронна бюлетина, която ще имаме на екрана на машините. Сега е интересно как и тази разписка ще я наречем „бюлетина“, коментира темата през bTV и Стоил Цицелков от обществения съвет към ЦИК.

Освен това хартията за машините ще има тройна защита, която се оказва, че също може да крие рискове.

„Очаквам, че това ще бъде някаква защита на самата хартия. Вероятно ще има нещо принтирано върху нея, някаква холограма или воден знак. Каквото и да е това, то трябва да е съобразено с термичния принтер на машините, с който разполагаме. Най-просто да го кажа - трябва тази защита добре да се влияе, когато бъде нагрявана, а и да не повреди принтерите“, допълва той.

„То е ясно какво се случва - спираме да гласуваме с машини и минаваме на хартия, но няма да е много честно към избирателите, които искат да гласуват на машина“, казва Веселин Тодоров.
ЦИК вече е провела опити с няколко вида ролки. А експертите ни успокояват.

„Това, което е основно е хората да гласуват масово и да не се притесняват за технологиите. Това е проблем и главоблъсканица за администрацията, за хората, които ще работят с това. Ние като граждани просто трябва да гласуваме масово“, заявява Стоил Цицелков.