Предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април, обяви президентът Румен Радев. По-рано днес той обсъди датата с Централната избирателна комисия (ЦИК).

На 3 февруари ще бъде разпуснато 48-ото Народно събрание.

До предсрочния вот се стигна, след като партиите в 48-ото Народно събрание не успяха да излъчат редовно правителство. БСП върна днес неизпълнен и третия мандат, който беше последен шанс за редовен кабинет и за продължаване живота на този парламент.

Това ще е четвъртият предсрочен и пети парламентарен вот от 2021 г. насам. Последният беше на 2 октомври миналата година.

Новост на тези избори е, че пак ще се гласува и с машини, и с хартия, а вотът от машината ще се отчита не от данните в устройствата, а с разписките от тях, които вече се наричат бюлетини. Те също трябва да са отпечатани на хартия със защити и също ще се броят на ръка.

В тази връзка имаше притеснения, че няма да може да се осигури хартия за машините в срок. Пред депутатите във вторник председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че за 2 април със сигурност може да се осигури хартия, а за 26 март ще е по-трудно.