Трети ден полицията издирва двама молдовци, избягали от затворническо общежитие от отворен тип.

Бегълците са Василе Морару (25 г.) и Александр Хаджи (31 г.). Двамата граждани на Молдова са избягали от затворническото учреждение в Стара Загора, където са изтърпявали наказание за грабеж на банкомати. 

Те са възстановили откраднатите близо 90 хил. лв. и са се съгласили на съкратено производство - с което са заслужили по-ниски присъди, при по-лек режим.

Снимка: МВР

Василе Морару е с ръст 176 см, нормално телосложение, пъстри очи, бяло лице, светла коса и правилен нос. В момента на бягството си е бил с къси панталони, бял потник и сини маратонки.

Снимка: МВР

Александр Хаджи е с ръст от 173 см, нормално телосложение, кестенява коса, бяло овално лице, кафяви очи и правилен нос. Има белег от срязване под долната устна. Бил е облечен с къси панталони и черна тениска.

Двамата мъже са обявени за общодържавно издирване. Умоляват се гражданите, които имат информация за тях, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото управление на МВР.

Анонимността им е гарантирана, посочват от вътрешното министерство. 

Бегълците вече са търсени на територията на цялата страна. Предупредени са и всички контролно-пропускателни пунктове. Според разследващите те не разполагат с голяма сума пари. За последно близките им са били при тях на 17 август. 

В затворническото общежитие от открит тип в Стара Загора изтърпяват наказание 100 лица, лишени от сеобода. Охранителният режим в обекта е по-лек. За охраната на общежитието отговарят общо 12 надзиратели – по двама човека на смяна.

В събота следобед, когато 30-годишният Александър и 24-годишният Василе изчезват, единият от надзирателите е в дежурната стая. Вторият наблюдава свижданията. Според бившия директор на служба „Издирване” към МВР Красимир Занев, бягството е било планирано – на молдовците им е предстояло преместване в София.

Администрацията на общежитието не е подозирала за планирано бягство. Законът не позволява да се следят разговорите на затворниците.

„Нямаме право да ги подслушваме. Преди беше по-различно, сега моделът е либерализиран и в тази насока много по-трудно можем да добием информация за техни последващи действия”, коментира главен инспектор Запрян Димитров, началник на затворническото общежитие.

В затворническото общежитие от открит тип в Стара Загора няма видеонаблюдение. Сега там са настанени 100 души, лишени от свобода. Охраняват ги по двама надзиратели на смяна.  Затворниците имат право и да излизат навън и да работят. Всеки ден от това се възползват около 80 души. Собствениците на съседни фирми не са имали проблеми.
 
Третият молдовец от групата на взломаджиите – 23-годишният Дионисие Корджукаро е преместен в корпуса на затвора. Мъжът твърди, че не знаел нищо за намеренията на двамата си сънародници