Британската мутация на коронаивруса вероятно е у нас, но все още специалистите нямат категоричен отговор за това. Единственото място у нас, на което може да се докаже, е Националният център по заразни и паразитни болести.

Там в момента тече проучване. Вече е разчетен геномът на вируса в 43 проби. Те са взети по различно време от различни хора - както от такива, които са се прибрали от Великобритания, така и от местни.

Анализът на данните е сложен процес, а това е най-големият вирус, известен до момента - има 30 000 бази. Във всяка една от тях може да възникне мутация. За да могат специалистите да докажат британския вариант, трябва в някоя от пробите да открият всички 22 мутации, определящи тази версия на вируса.

"Засега успяхме да идентифицираме някои ключови мутации, част от които влизат в състава тези английски варианти. Това означава, че не е невъзможно тези вирусни варианти да са били въведени в България, но все още нямаме възможност да кажем категорично това, преди да е приключил целият етап от анализа", обясни доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

"И всички мутации трябва да присъстват вътре, за да може да се каже категорично, че това  е този генотип. Към момента откриваме някои от мутациите в някои от пробите , но категорично не може да кажем, че става дума за него", казва доц. Иван Иванов, микробиолог в Национален център по заразни и паразитни болести.

Проверките продължават, окончателният отговор ще дойде с края на анализа.

Директорът на "Пирогов" обясни пред bTV че косвени доказателства, че мутацията е у нас и я има от 2 месеца. Лабораторията на болницата е тествала заразени, при които един от гените на вируса не се открива, а това навежда на мисълта, че става въпрос за британския вариант.

"Синя линия тук няма, това означава, че машината не може да открие този S ген, а той съществува, просто е видоизменен, модифициран. Това е нещо, което заостри нашето внимание още преди два месеца", казва проф. Асен Балтов, дир. на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“

Пробите на болницата също се проучват в Националния център по заразни и паразитни болести. Там, освен британския вариант, търсят и другите два, които също създават тревоги по света - южноафриканския и бразилския.

Работата на специалистите продължава. Окончателен отговор вероятно ще има до дни.

  • За година пандемия: Десетки хиляди глоби и стотици присъди за неспазване на мерките
  • Година по-късно: Среща с лекарите, които първи у нас се сблъскаха с COVID-19
  • Математици с тревожен сценарий за епидемията с COVID-19, властите отричат
  • Кои бяха най-критичните моменти в годината на пандемията?
  • Ангелов: Ваксинацията върви с добро темпо, близо 60 000 са се записали
  • Богдан Кирилов: Не е проблем заразени с COVID-19 да се ваксинират
  • Възможни ли са на практика разрешените вече екскурзии?
  • Над 5600 души с COVID-19 са в болница
  • Правителствената помощ за музикантите не се приема еднозначно в гилдията
  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса