Новият вариант на коронавируса, който вече върлува във Великобритания, вероятно е и у нас от поне два месеца. Това каза в "Тази сутрин" директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Първите четири проби, които предполагат това, са на хора, които или са се връщали, или са заминавали за Англия. Това категорично трябва да се потвърди съвсем скоро от пробите на Националната вирусологична лаборатория.

По думите му PCR тестовете трудно засичат новия вариант, защото при него не се засича реално съществуващ ген. Към днешна дата в „Пирогов" са хоспитализирани вероятно пет души с новия вид вирус, защото PCR тестът не засича именно този трети съществуващ ген. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е много по-агресивен, навлизайки, постепенно ще измести по-слабо агресивния и повече хора ще бъдат заразени с новия щам. Затова е важно да се хванат навреме и може би по-строго да се изолират тези случаи“, каза проф. Балтов. 

Под 6% са положителните проби за коронавирус за последното денонощие. Новозаразените са 455 при направени близо 7700 теста. Излекуваните отново са в пъти повече – над 2250.

Смъртните случаи за последните 24 ч. са 90, а общият брой на ваксинираните вече е над 25 200. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!