„Не ме убеждавайте в неща, които не разбирате. Нищо не може да замени светата литургия за вярващия християнин. Ако бяхте църковен човек, щяхте да го знаете“. Това заяви митрополит Гавриил, разгневен от журналистически въпрос дали не е по-добре литургията за Великден да се отслужи при закрити врата и на свои ред попита с укор защо не се затварят магазините.

„Който желае, ще дойде на църква, никого не караме насила. Ще създадем условия. Ако бяхте църковен човек, нямаше да го искате“, заяви духовникът и допълни, че в другите страни не църквата, а държавата е отменила богослуженията.

Господ (Исус) може да се е молил в пустинята, но се е бил и в храма, категоричен бе владиката, според когото богослужението е изключително важно за миряните и „литургията не става на поляната“, „нищо не може да я замени“.

„Великден за някого може да не е празник, но за нас той е най-големият, защото съм вярващ християнин“, заяви митрополит Гавраил и даде пример за чудесата на празника с факта, че великденските му яйца са се запазили в добро състояние през цялата година, за разлика от обикновените.

„Погледнете колко случаи има в историята, когато страшни епидемии са прекратени с божията помощ. Нашата отговорност е огромна, не мислете, че го правим, защото сме безотговорни. Ние правим всичко възможно Господ да даде всичко, за да се прекрати тази пандемия“, каза Гавриил.

Митрополитът също така твърди, че няма документиран случай за предаване на заразата при приемането на свето причастие от една лъжица и посочи като пример, че в Ловеч няма бум на заразените, след като богомолците са се причестили на Тодоровден.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 585 10 890 388 041 3 171 032
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 585 10 890 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer