Без върба на Цветница и с миналогодишен благодатен огън за Великден – това решиха правителството и Светият Синод по отношение на организацията за празниците тази година.

Мерките се налагат заради епидемията от COVID-19.

Светият Синод предложи полетът до Тел Авив за донасяне на благодатния огън да не се осъществи, а средствата, предвидени за него, да бъдат насочени за борба с коронавируса.

На Цветница няма да бъдат раздавани върбови клонки, съобщи още Ловчанският митрополит Гавриил след срещата на църковния клир с премиера.

„Не знам в историята на нашата църква дали е имало подобно решение някога. Не е малък за нас този компромис, но ние решихме, че това не е най-важното. Най-важното е да има света литургия, да има тържество и върбите можем на „Света Троица“ да раздадем“, заяви още той.

От съображения за сигурност на На Разпети петък четирима души ще държат Христовата плащеница в храмовете, за да могат миряните да минават под нея, уточниха от Светия Синод.

„Имаме уверението на всички свещеници, че санитарните мерки по време на празниците ще бъдат спазвани“, каза премиерът Бойко Борисов.

Службата за Великден ще се проведе извън храмовете.

 „Църковните хора са хора със съвест. Те ни молят постоянно да направим всичко възможно да имат възможност на най-великия празник да могат да присъстват на светото богослужение. И ние апелираме към тях и ще продължаваме да се спазва ред. (...) Имаме обещанието и съдействието на полицията, че ако се наложи някъде, ще помогнат да няма тълпа, а хората да са на разстояние, за да няма опасение, че те биха могли да се заразят с това“, коментира още Ловчанският митрополит Гавриил.

„Ние църквите и манастирите не сме ги затваряли. Факт е че нашите свещеници и владики вътре в храмовете се стараеха и имаме уверението, че особено по празниците всички карантинни мерките ще бъдат взимани и от духовните лица. Ще призовават за разстоянието, маските или шал. Много от владиците са си осигурили големи количества маски за тези, които няма да имат“, добави премиерът.

Той все пак призова миряните да не ходят до манастирите и храмовете и да останат под карантина.