Не могат да кажат отците „Не идвайте в църквата“ – значи да си хвърлят расото. Ние можем като щаб и правителство да кажем – само крайно нуждаещите се, само тези, които имат истинска нужда и тя е по-силна от страха да се разболеят от коронавирус. Това заяви на брифинг премиера Бойко Борисов, който се срещна със Светия Синод заради мерките около Цветница и Великден.

В крайна сметка храмовете ще останат отворени – за разлика от решеното, например, в Гърция и Сърбия.

На репортерски въпрос защо мерките по отношение на църкви и манастири остават само с пожелателен характер, ловешкият владика Гавриил реагира с пламенна защита на министър-председател: "Знаете ли вярващите в Гърция, например, как величаят г-н Борисов и ни казват - благодарете на Бога и се молете за него, че Господ ви е дал такъв ръководител, дето не направи такъв ръководител, който не направи това, което направиха при нас!".

Църквата има нещо, без което християнин не може - това е Светата литургия, тя не става в парка, подчерта митрополитът.

„Варненският владика каза – имам 30-40 човека, които ако не дойдат в църквата, по-добре да ги убием. Има хиляди, които отиват заради традицията, тях ще ги призова да не отиват“, заяви Борисов.

По думите му църквите ще светят, ще се извършват литургии и камбаните ще бият, но на всички ще се раздават маски безплатно, ще се използва дезинфектант и МВР и църковните служители ще следят да има дистанция между миряните. „Правителството, синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани – хем да можем да си почетем вярата, хем да си търсим упование в Господа – „Господ помага, но в кошара не вкарва“, казват старите хора“, отбеляза премиерът.

Той посочи, че БНТ ще предава на живо литургиите в храмовете и така гражданите ще могат да посрещнат празниците и у дома.

Така храмовете остават отворени, но „само за тези, за които нуждата им да отидат е по-голяма от страха им от коронавируса – за да не убием духа в тези хора, това е изключително важно за нацията“. „Ще си понеса упреците и наказанието, ако не сме били прави с владиците и патриарха“, подчерта Борисов.

Самият той заяви, че няма да ходи на църква на Великден - за да даде пример и за да не излага други хора на риск.

  • Започна реимунизацията на медиците, нова пратка ваксини пристигна у нас (ОБЗОР)
  • Хотелиери и ресторантьори: 30% от бизнеса не възнамерява да отвори
  • Предложение: Учениците от 7., 8. и 12. първи да се върнат в училище
  • Изписаха 6-месечно бебе след лечение на коронавирус
  • Ангелов за критиците на COVID имунизацията: Политически мераклии и социални лешояди
  • Ген. Мутафчийски: Ваксинационните центрове да работят до 22 ч.
  • Притеснени от COVID ваксината: Защо учители решават да се въздържат от имунизация?
  • Кунчев: Няма да лишим никого от втора доза COVID ваксина
  • Д-р Миндов: 50% от общопрактикуващите лекари в столицата са ваксинирани
  • Новата пратка ваксини е у нас