Руският премиер Дмитрий Медведев кацна в София за двудневна визита. Визитата  предизвика известни затруднения за шофьорите в центъра на столицата. Посещението преминава при изключителни мерки за сигурност. 

Минути след кацането на правителствения самолет, към центъра на София тръгна голям кортеж.

Снимка: bTV

Мерките за сигурност около визитата доведоха до голямо задръстване по "Цариградско шосе", където трафикът така или иначе беше тежък заради края на почивните дни.

  • Медведев се срещна с българския патриарх Неофит (СНИМКИ)
  • Медведев призова за облекчаване на визовия режим
  • Дмитрий Медведев удари звънеца в парламента
  • Цвета Караянчева се среща с Дмитрий Медведев
  • Енергийните проекти – във фокуса на разговорите между Медведев и Борисов (ОБЗОР)
  • Радев за енергийното партньорство с Русия: Особено важна за нас е изгодната цена
  • Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газът (ВИДЕО)
  • Борисов пред Медведев: На България ѝ се полага да участва в газовия пренос
  • Медведев доведе шефовете на „Газпром” и „Росатом” в София
  • Започна визитата на Дмитрий Медведев у нас (ВИДЕО)

Целият ресурс на СДВР е впрегнат в обезпечаването на сигурността по трасетата и местата, които Дмитрий Медведев посети днес.

Изключително засилено беше полицейското присъствие в районите на храм-паметника „Александър Невски”, където беше официалното посрещане, както и около Министерския съвет, Президентството и Народното събрание. А паркирането в тези участъци беше забранено.

Снимка: Ладислав Цветков

Освен многото униформени от рано сутринта, на крак бяха вдигнати и почистващи фирми. Служителите им се грижиха за добрия вид на района около "Александър Невски".

Снимка: Ладислав Цветков

Сдружение "Прители на Русия и православния свят" очакваха руския премиер, за да му подарят икона. „Очакваме руския премиер да обяви, че по инициатива на руската цъкрва ще бъде изцяло възстановен "Св. Александър Невски", заявиха представители на сдружението.

Снимка: Ладислав Цветков

На противоположния полюс бяха демонстрантите пред Министерския съвет. Протестът беше срещу опита на правителството да флиртува с Кремъл, което противоречи с ориентацията на България към Европа и НАТО.

Снимка: Ладислав Цветков

Точно в 14:30 ч. Медведев кацна у нас. Кортежът се отправи към "Александър Невски". Униформени бяха разположени по балконите на близките сгради, за да реагират при евентуална заплаха.

Снимка: bTV

А по пътя си, движението беше поетапно спирано в районите, през който руският премиер мина. Това създаде известни затруднения за трафика в центъра на града. Повечето шофьори приеха затрудненията с разбиране.