Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България. Това каза председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев на откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

Той засегна и темата за визите за туристи: "Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия".

Снимка: Ладислав Цветков

„Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това“, заяви Медведев.

„Значителна част от руските туристи имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души. Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, посочи той.

Снимка: Ладислав Цветков

Медведев подчерта, че най-важно за Русия е да има добро ниво на обслужване.

„Стараем се да се опрем на световната практика в тази сфера. Стараем се да предложим и нови туристически маршрути“, посочи той.

На форума присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин, кметове и представители на българския и руския туристически бизнес.

Снимка: Ладислав Цветков

На форума се обсъждат общи инициативи за развитие на туристическия сектор, както и мерки за насърчаване на двустранните пътувания.