Енергийните проекти бяха основна тема на разговорите между българския премиер и руския му колега. Дмитрий Медведев е на официално двудневно посещение в София. След срещата Бойко Борисов заяви, че на България ѝ се полага да участва в преноса на газ. 

Снимка: Ладислав Цветков

От своя страна руският премиер поиска гаранции от Европейската комисия за реализирането на проекта „Турски поток” през България. 

И двамата премиери бяха категорични, че проектът „Белене” има бъдеще и е възможно да се реализира с руска помощ.

Снимка: Ладислав Цветков

Медведев определи енергийното сътрудничество между двете държави за флагман на отношенията между България и Русия. „Трябва да отчитаме този опит, който не е от най приятните, имам предвид „Южен поток”. Затова за по-нататъшните конкретни стъпки ще можем да говорим, след като Еврокомисията ни даде надеждни гаранции, че в бъдеще този проект няма да бъде провален и няма да имаме никакви прегради. Още един голям проект е АЕЦ Белене, ние сме готови да участваме в изграждането на централата”, заяви Медведев. 

Снимка: Ладислав Цветков

Българският премиер на свой ред отчете, че в газовата сфера сме понесли големи щети и подчерта, че България не иска нови количества газ, а да запази капацитета, който имаме в момента – 15 милиарда кубика.

Борисов заяви, че изграждането на „Белене” е в български интерес. „Ние след 10-12 години ще се наложи да внасяме ток, а в същото време имаме два български реактора”, подчерта той. Българският министър-председател определи отношенията на България с Русия като прагматични.

„Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ и да работят електроцентралите и с според мен ние с нашите български приятели трябва да работим точно върху  това”, каза също Дмитрий Медведев.

Руският премиер се срещна и с президента Румен Радев. „Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения, разбира се, при спазване на важни принципи, като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и, особено важно за нас, изгодна цена”, каза българският държавен глава.

Снимка: БГНЕС


Българското правителство и руското трябва да работят в диалог заедно, обяви още руският премиер. 

  • Медведев се срещна с българския патриарх Неофит (СНИМКИ)
  • Медведев призова за облекчаване на визовия режим
  • Дмитрий Медведев удари звънеца в парламента
  • Цвета Караянчева се среща с Дмитрий Медведев
  • Радев за енергийното партньорство с Русия: Особено важна за нас е изгодната цена
  • Медведев: Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газът (ВИДЕО)
  • Борисов пред Медведев: На България ѝ се полага да участва в газовия пренос
  • Медведев доведе шефовете на „Газпром” и „Росатом” в София
  • Започна визитата на Дмитрий Медведев у нас (ВИДЕО)
  • Целият ресурс на СДВР ангажиран със сигурността при визитата на Медведев