На какъв етап в момента са двата основни енергийни проекта – АЕЦ „Белене” и газопроводът „Турски поток”?

Снимка: btvnovinite.bg

България иска през страната ни да мине разклонение на тръбата на „Турски поток”, който да доставя синьо гориво към Западна Европа. 

Снимка: btvnovinite.bg

За целта до края на годината трябва да изградим около 500 километра тръбопроводи – 11 километра от турската граница до съществуващите тръби тук и след това още над 480 километра до Сърбия. 

При проекта „Белене” нещата са на етап „очакване на инвеститор”. Страната ни влиза в проекта с това, което притежава до момента – два реактора в корпуси отлежават на площадката в Белене.

Русия ни осъди да си ги платим – така на практика разходите ни до момента са около 3 милиарда лева. 

Снимка: btvnovinite.bg

Това е трети опит за съживяване на проекта АЕЦ „Белене”. Условията, които поставяме – без държавни гаранции, без ангажименти за изкупуване на електроенергия. Инвестицията би надхвърлила 10 милиарда евро. 

Важен е въпросът при какви условия инвеститорите ще влязат в проектната компания „Белене”. Досега интерес са заявили от Китай и от Русия. Часове преди визитата на Медведев от „Росатом” обявиха, че са готови да завършат строителството в кратки срокове. 

„При тези условия, на които на нас ни се иска – да няма държавни гаранции и дългосрочен договор за изкупуване, държавата да не инвестира, никой няма да влезе в проекта”, коментира енергийният експерт Иван Хиновски. 

За другия голям проект – разклонението на „Турски поток”, имаме срок до края на годината да сме изградили тръбите, макар официално споразумение с „Газпром” до момента да не е подписвано. Разходите в този проект ще са почти 3 милиарда лева.

„Може да се получи и цена, която е по-ниска от тази, която сме дали като индикативна стойност”, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.

Газови експерти смятат, че много по-евтино би ни излязло, ако използваме съществуващите газопроводи, а не трасето на вече зачеркнатия „Южен поток”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оттук да свие на запад, по съществуващото трасе да се увеличи капацитетът до Дупница и оттук да се направи един нов газопровод до Димитровград с дължина от 100 км”, обясни газовият експерт Христо Казанджиев.

„Очевидно копирането на проекта „Южен поток” има за цел новият проект да поеме щафетата от „Южен поток”, като по този начин предполагаемите неразумни харчове бъдат заметени под килима”, отбеляза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!