Парламентът изслушва министъра на енергетиката Теменужка Петкова за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене”.

Инвеститорът на АЕЦ „Белене” трябва да построи новата централа за 8 години и цената да е под 10 милиарда евро, обяви пред депутатите енергийният министър.

Петкова информира, че процедурата ще е напълно подготвена и ще може да стартира в началото на следващата година, а в края на 2019 г. се очаква да бъде избран и самият инвеститор. Предвижда се процесът да премине през девет етапа.

Министърът на енергетиката напомни, че до момента предварителен интерес към строежа на „Белене” са заявили държавната китайска ядрена корпорация, корейската „Хидроатомна корпорация” и френската „Арева”.

България няма да поема никакви ангажименти. Страната ни влиза в проекта с оборудването за 3 милиарда лева, което е на площадката. Планира се да имаме и блокираща квота при вземане на решения.

Освен цената и срока за изграждане важно при избора на инвеститор ще е и на каква цена ще продава тока произведен в АЕЦ „Белене”.

„По какъв начин в този конкурс за търсене на инвеститор са защитени националните интереси”, попита в парламента депутатът от ОП – Валери Симеонов. „Би било възможно тези инвеститор да предложи дъмпингови цени, да предизвика фалита на АЕЦ „Козлодуй” и да държи цялата енергетика в ръцете си и да диктува цените”, отбеляза още Симеонов.

Министър Теменужка Петкова посочи в отговор, че не вярва да има такъв инвеститор, който  да вземе кредити, да вложи ресурс и да си позволи да предлага продукцията, която произвежда, на дъмпингови цени.

„Проектът АЕЦ „Белене” ми прилича на компютърната игра „Ковачницата на империите”,  където всичко започва от празно поле, минава през дървени бараки и някога в бъдещето се докарват модерни технологии”, коментира депутатът от БСП Таско Ерменков.

„Оставам с убеждението, че не ви е ясна крайната цел, искате ли да се строи „Белене” или не”, попита Рамадан Аталай от ДПС.

Вижте повече във видеото!