Армията е назначила двойно повече кандидати за войници в сравнение с миналата година. Това отчете пред bTV зам.-началникът на отбраната Генерал Димитър Илиев.

Пловдив, където е най-големият военен гарнизон в страната, се превърна в поредния град от кампанията "Бъди войник" за набиране на професионални военнослужещи.

Демонстрациите включват полети с изтребители, вертолети и транспортен самолет "Спартан", както и парашутни скокове на специалните сили.

"Определено тази година с увеличаване на заплащането до септември месец 2018-а имаме приети за служба 300 войници, а за същия период тази година имаме 600”, обясни ген. лейтенант Димитър Илиев, зам.-началник на отбраната. 

"Незаети места винаги ще има. Въпросът е колко са те. При нас незаетите места са малко. Това се дължи на сериозна работа и на това, че нашата професия е доста атрактивна", коментира бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68 бригада "Специални сили".

"Показваме част от нашето въоръжение, с което осигуряваме бойното дежурство и защитата на родното небе, обясни бригаден генерал Димитър Петров, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Армията показва как се охранява небето на България, спасителни и антитерористични операции, спасяване на заложници с цел да се набират кандидати за професионални войници.

Войнишката заплата с надбавките може да достигне 900 лева, но военният министър призна, че това е недостатъчно.

В момента заплатата е малко над 800 лв., а Красимир Каракачанов обясни, че от догодина тя ще се повиши с 10%.