Със Закона за отбраната и въоръжените сили се решава въпросът за храната на военнослужещите. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов, цитиран от „Фокус”.

В края на миналата година bTV съобщи, че Българската армия е останала без доставчик на храна от три години. Причината е висящата процедура по избор на доставчик. Това принуждава Министерството на отбраната да харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка. 

„Имаше определени проблеми. Знаете, имаме кетърингово хранене. Когато не се случват договорите, което е нормално, тогава ние трябва да лишаваме военнослужещите от това, което им се полага. Сега им се дава съответното финансово заплащане, което се осигурява от кухните. Приготвя им се храна и могат да се хранят наистина добре“, уточни ген. Попов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му за всяка длъжност е различно финансовото заплащане, заяви той като уточни, че става въпрос за около 10-12 лв. на ден.

Ген. Попов заяви, че предстои да се създаде Съвместно командване на специалните операции, по пример на страни-членки на НАТО.

„Командирът на това съвместно командване ще бъде бюджетен разпоредител втора степен, ще управлява парите си. Смятам, че това е едно добро решение. Имаше няколко други неща, които също са важни. Те са свързани със специалния статус на военнослужещите, на техните семейства, на техните деца, които могат да учат в училища, в детски градини специално“, допълни ген. Попов.