Българската армия е останала без доставчик на храна от три години. Това установи проверка на bTV. Заради висящата процедура по избор на доставчик, Министерството на отбраната харчи близо 31 млн. лв. без обществена поръчка.

Заради висящата обществена поръчка командирите твърдят, че са принудени да нарушават закона, откровен е началникът на Военнморските сили. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Командирите са изправени пред една страшна дилема – или да нарушат закона и да не осигурят безплатната храна, или да я осигурят по нерегламентиран нормативно път, което отново е нарушение на закона”, заяви контраадмирал Митко Петев, командващ ВМС.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че са пускани обществени поръчки до 30 хил. лв., което е законно изключение. Според адвокат Грета Ганева това е заобикаляне на закона.

Снимка: btvnovinite.bg
„Заобикаляне на закона се счита за състояние, в което със законни средства постигаш забранени от закона цели”, каза юристът.

„Аз ви казвам, че няма какво да се направи. Или трябва да храним войниците, или да разпуснем армията”, посочи Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg


Месец след встъпването в длъжност на Каракачанов, 3-членен състав на Върховния административен съд дава решение на министъра. Обжалваната процедура по обществената поръчка да продължи.

Още за разкритията за доставката на храна в армията, гледайте тази вечер в bTV Репортерите филма на Петър Нанев "Войната за храната", веднага след Новините в 19ч.