Армията няма да има полицейски функции. Това решиха депутатите с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Въпреки че промените бяха предложени от Министерски съвет, депутатите единодушно не се съгласиха.

Идеята беше армията да се включва и да изпълнява полицейски функции в кризисни ситуации. Например протести или справяне с футболни агитки.

Според депутатите обаче - текстът трябва да бъде доработен и затова го отхвърлиха.

Идеята за участие на армията в полицейски мероприятия не е лоша, но не беше добре формулирана в Закона за отбраната и въоръжените сили, коментира председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов

На въпрос дали армията ще участва в полицейски мероприятия, ген. Попов отговори: „Това, което гласувахме в зала е, че армията няма да участва в такива операции“. Той уточни, че предложението не е било добре формулирано и е създавало двусмислици.

 „Армията и въоръжените сили няма да участват в такива операции, които би трябвало да са отговорност на МВР, по-специално на жандармерията “, допълни ген. Попов.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев отбеляза, че не е моментът да се внасят поправките, докато не се изчистят текстовете и да е точно и конкретно разписано какви функции ще има армията.

Депутатите приеха и Закона за мерки за пране на пари.

Така адвокатите няма да са длъжни да доносничат пред органите за намеренията на своите клиенти, освен ако не са получили предложение за съучастие при прането на пари.