Черно море отново се превърна в зона на бойни операции. Край българския бряг се провежда учението „Бриз 2019", в което участват значителни сили на НАТО и около 2 хиляди военнослужещи.

Учението е на 30 мили отвъд българските териториални води. 10 държави участват с 23 бойни и спомагателни кораба, 5 хеликоптера и 5 самолета. Българският флот участва с 18 кораба, 2 хеликоптера, 2 самолета и 900 военнослужещи.

Основната цел е да се повиши съвместимостта и взаимодействието между съюзниците. Военноморските сили отработват различни операции по морска сигурност, работа в екстремни условия и отговор при кризи.

Командирът на Многонационалното корабно оперативно съединение адм. Мален Чубенков обясни, че всички задачи, които са предвидени са в интерес на общата сигурност на алианса.

В мисиите участва Втора постоянна група кораби на НАТО, командвана от една от първите жени в канадските военноморски сили – комодор Джозее Курц.

При инциденти координацията се поема от медицинския съветник на Втората група – Карийм Шлиевински. Той обясни, че има само едно легло за ранените моряци, а ако има повече, които се нуждаят от помощ, викат други кораби или организират медицинска евакуация.

Военните очакват морските акции да предизвикат интереса на Русия, която обичайно наблюдава отблизо раздвижването в Черно море.

Учението продължава до неделя, като предстоят още интересни проигравания на епизоди в отговор на различни видове заплахи.